Dubai tipslinks alles over Dubai Dubai zonkalender     
   
 

Dubai tips: Al BastakiyaAquaventure Atlantis The Palm Big BusBurj KhalifaDesert SafariDubailand Dubai Airport Dubai Cruise
Dubai Mall Dubai Marina & The WalkDubai MuseumExcursiesGold SoukHoteltips Luchthaven hotelsMadinat Jumeirah & Souk Madinat
Overnachten in Dubai Praktische InformatieShopping Malls Spice Souk Strand Tussenlanding in Dubai Winkelen

 
Dubai International Airport (DXB)

Dubai International Airport (IATA-code DXB) is de belangrijkste luchthaven van het emiraat Dubai. Dat zal veranderen zodra Al Maktoum International Airport (voorheen: Dubai World Central Airport) deze rol over zal nemen. Wanneer dat dit zal gebeuren is nog geheel onduidelijk. De kredietcrisis heeft de ontwikkeling van deze nieuwe luchthaven flink afgeremd. Al Maktoum International Airport ontvangt sinds 2012 ook passagiersvluchten. De eerste Nederlandse luchtvaartmaatschappij die op Al Maktoum Airport vliegt is Arke, die dit met ingang van het winterseizoen 2014/2015 doet. Wie op dit moment naar Dubai vliegt die zal in de meeste andere gevallen landen op Dubai International Airport dat gelegen is nabij het oude centrum van Dubai. Je zult hierbij aankomen in Terminal 3 als je met Emirates vliegt en in Terminal 1 als je met andere luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Air France of Lufthansa in Dubai aankomt. Transavia arriveert op Terminal 2. Deze terminal ligt aan de noordkant van het vliegveld en wordt gebruikt voor zogenaamde low cost carriers en voor regionale vluchten.

aankomst in Terminal 2 van Dubai International AirportAankomst in Dubai
Na aankomst in Dubai zul je vrijwel altijd via een slurf het vliegtuig verlaten en rechtstreeks het terminalgebouw binnen wandelen. Gemiddeld is het dan nog zo’n tien minuten lopen voordat je bij de paspoortcontrole aankomt. Indien je in het bezit bent van een Nederlands paspoort heb je geen vooraf geregeld visum nodig. Je krijgt bij de controle een gratis inreisvisum in je paspoort gestempeld dat geldig is voor een verblijf van 30 dagen. Bij aankomst ‘s avonds laat in Dubai kan het erg druk zijn bij de paspoortcontrole omdat er dan veel vluchten binnenkomen in Dubai.
Na de paspoortcontrole heb je de mogelijkheid om in de aankomst taxfree winkels nog belastingvrije aankopen te doen. Als je alcoholische drank of wijnen wilt hebben in je hotelkamer of appartement (buiten de dure minibars) dan is dit de enige mogelijkheid om dit aan te schaffen. In Dubai zelf heb je een vergunning nodig om alcoholische dranken te kunnen kopen. Nadat je de douanecontrolepost passeert kom je langs balies van hotels, autoverhuurders en meer toeristische diensten. Als je vervoer geregeld hebt dan zul je hoogstwaarschijnlijk hier opgevangen worden of je moeten melden.

Vervoer naar Dubai
Voor toeristen zijn er grofweg 4 goede manieren om vanaf het vliegveld in Dubai naar de eindbestemming in Dubai te reizen. Optie 1 is dat je hotel het vervoer al geregeld heeft en dat je per shuttlebus of limousine naar je accommodatie gebracht wordt. Optie 2 is vrijwel net zo gemakkelijk en vaak nog goedkoper: neem de taxi. Taxi’s in Dubai werken met vaste tarieven die aanzienlijk lager liggen dan in Nederland. Na een starttarief van 20 Dhs (ongeveer 5 euro) die geldt vanaf de luchthaven zie je de taximeter vrij langzaam oplopen. Voor en rit naar de verste plekjes in Dubai zoals Dubai Marina, Jumeirah Beach Residences en Palm Jumeirah betaal je maximaal zo’n 25 tot 35 euro. Optie 3 is om de metro te nemen. De metrolijn in Dubai is snel en efficiënt. Sommige hotels liggen zo dicht bij een metrostation dat je gemakkelijk per metro naar je hotel kunt reizen. Optie 4 is een huurauto. Vanwege het soms hectische verkeer in Dubai moet je je afvragen of het wel verstandig is om je eerste bezoek aan Dubai al meteen zelf te gaan autorijden. Dubai heeft een slechte reputatie op het gebied van verkeersdoden. Het onervaren autorijden in Dubai in combinatie met de weg zoeken kan levensgevaarlijk zijn. Een navigatiesysteem kan helpen, maar dan nog is het erg lastig vanwege de wijze waarop afslagen ingericht zijn, rijbanen plots ophouden en omleidingen aangelegd worden . Autorijden in Dubai is wel relatief goedkoop. Huurauto’s zijn niet duur (mits je vooraf reserveert) en brandstof kost in verhouding met Nederland bijna niets.

Tussenstop in Dubai
Heb een tussenstop of overstap in Dubai dan heb je twee opties. Optie één is om in de terminal te blijven en je te vermaken met belastingvrij winkelen aangevuld met wat eten of drinken. Optie 2 is om Dubai te verkennen mits je daar voldoende tijd voor hebt. Indien je tussenstop minimaal zes uur duurt dan zou dat een goede optie kunnen zijn. Op de pagina “Tussenlanding in Dubai” lees je alles over de mogelijkheden.

Reistijden
Bij normale drukte kun je de volgende reistijden per auto of taxi aanhouden naar/van Dubai International Airport. Tijdens de spits, bij slecht weer of bij calamiteiten kan deze reistijd flink oplopen. Houd daar bij je planning wel rekening mee.
Deira (noordelijke deel van het oude centrum): 10 tot 15 minuten
Bur Dubai (zuidelijke deel van het oude centrum): 10 tot 20 minuten
Business District (langs Sheikh Zayed Road): 15 tot 25 minuten
Downtown Dubai (o.a. Dubai Mall & Burj Khalifa): 20 tot 30 minuten
Mall of The Emirates (incl. Pullman Hotel & Kempinski Hotel): 25 tot 35 minuten
Atlantis The Palm: 30 tot 40 minuten
Palm Jumeirah overige hotels: 30 tot 45 minuten
Dubai Marina: 35 tot 45 minuten
Jumeirah Beach Residences: 35 tot 50 minuten

Overnachten bij Dubai International Airport
Op zoek naar een hotel vlak bij het vliegveld of zelfs in de terminal? Op de pagina "Hotels bij de luchthaven" lees je alles over hotels bij Dubai International Airport.

Vliegtickets
Alles over goedkope vliegtickets naar Dubai, vliegroutes naar Dubai en meer handige informatie en tips over vliegen naar Dubai vind je op vliegtickets Dubai info.

Al Maktoum International Airport
Wil je informatie over het nieuwe vliegveld van Dubai? Alles over Al Maktoum International Airport (DWC) vind je op de Al Maktoum International Airport pagina van allesoverdubai.nl.
 

 

© Silver Media / Dubaitips.nl - alle rechten voorbehouden - cookies & privacy